Villa Platania    vakantiehuis Pilion, Griekenland
 
buurman Kostas

INSPIRATIE.
Eigenlijk puur toeval dat we 25 jaar geleden op dit plekje terechtkwamen. Er moeten duizenden van dit soort mooie stukjes Griekenland zijn, met ongetwijfeld even bijzondere natuur en gastvrije mensen. Waarom vinden we het hier dan zo speciaal? Hieronder vindt u zo maar wat verhaaltjes, van ons zelf, uit het gastenboek of iets uit het dorp. We zullen deze pagina's regelmatig verversen, als we weer eens iets inspirerends horen of zien..
Het mooie van zo'n plekje in een authentiek deel van Griekenland is dat je zo'n dorpje echt leert kennen, met het leven door de seizoenen heen. Je leert omgaan met het grillige klimaat van dit stukje Griekenland, maar deelt ook lief en leed met de buren: huwelijken, geboortes, maar ook overlijden. Nog steeds missen we onze lieve buurman Kostas die drie jaar geleden overleed.

Toen we in 2007 onverwacht het aanbod van de bevriende Griekse familie kregen om het huis te kopen, waren we best wel onzeker: zouden we wel tijd en geld genoeg hebben om er van te genieten? De waarheid is dat we er geen seconde spijt van hebben gehad. Natuurlijk zijn we tegen dingen aangelopen: de Griekse bureaucratie bijvoorbeeld (wat je allemaal moet doen om een oud hek te vervangen, pfft..), maar ook in het dorp zelf blijkt van alles te spelen. We hebben onze roze bril lang geleden al ergens op een terras laten liggen, maar de liefde voor het Griekse volk wordt alleen maar dieper. We blijven dan ook proberen de Griekse taal onder de knie te krijgen..

 

lekker ontspannen na het klussen

Het eigendom van zo'n woning en tuin betekent wel dat de vakanties er opeens anders uitzien: er valt altijd wel wat te klussen! In het voorjaar organiseer ik dan ook elk jaar een reisgezelschap van vrienden, collega's of familie om een weekje de handen uit de mouwen te steken. Telkens levert dit een heerlijke week op, waarbij 's ochtends een projectje wordt aangepakt (bouwen van een schuurtje, schilderen van de buitenboel, vernieuwen van de badkamer e.d.). 's middags bezoeken we mooie plekjes, gaan we naar het strand, wandelen we door de natuur. In de avond gaan we uit eten in een van de lokale taverna's met eerlijk Grieks eten. Of we gaan zelf BBQ'en met verse vis..

We bezochten Griekenland altijd in de zomer en dan komt er opeens zo'n huis op je pad. Dan pas ontdek je dat de seizoenen er om heen minstens zo bijzonder zijn! Het voorjaar met al die bloemen en bloesemende fruitbomen, de heerlijke verse sinaasappels. Het zeewater is nog lekker fris, evenals de nachten. Maar ook de herfst als alle buren bezig zijn met voorbereidingen voor de winter: inmaken van groente en fruit, plukken van paddenstoelen, de olijvenoogst, de nieuwe wijn..


 

appelbomen in de sneeuw

Veel mensen denken dat Griekenland een mild klimaat heeft, lekker om te overwinteren. Wij weten inmiddels wel beter, centraal Griekenland heeft een landklimaat. Koude winters, korte lente en herfst met soms extreme regenval, lange, hete zomers. De natuur heeft hier veel te verduren! We hebben er inmiddels al drie keer ingesneeuwd gezeten, in de extreem strenge winter van 2017 zijn zo'n beetje alle citroenbomen, kiwi's en avocado's op de Pilion doodgevroren.

Die natuur blijft ons verbazen: wat het ene jaar goed groeit en bloeit, is het jaar daarna opeens verdwenen. Wij gooien elk voorjaar lukraak wilde bloemenmengsels in de tuin met soms verrassende gevolgen: de ooit gezaaide afrikaantjes zijn inmiddels woekeraars van anderhalve meter geworden en worden 5 tuinen verderop gesignaleerd. Ze hebben de aardbeien verdrongen, dat is dan weer jammer.
Altijd genoeg te doen in de tuin: sproeien, maaien, snoeien, hakselen. Gelukkig hebben we inmiddels een goed hek: tot twee jaar geleden kregen we regelmatig 's nachts bezoek van een kudde wilde zwijnen, die vooral het grasveld vakkundig omploegden. In de tuin groeien spontaan plantjes die geschikt zijn voor consumptie: een soort postelein, wilde spinazie, molsla, elk jaar ontdekken we weer nieuwe dingen!katten

Afgelopen jaren hadden we ook heel wat te stellen met een familie half wilde katten in onze tuin met elk jaar  minstens één nest kleintjes. Heel leuk en aardig allemaal, maar doorgaans overleven deze kleintjes de harde winter op de Pilion niet.. Tien jaar geleden liep het echter uit de hand. In de zomer was er een moederpoes die voor 5 kleintjes zorgde en weer zwanger was! Dat zou betekenen dat ze met 9 kleintjes de winter in zou moeten. Om een drama te voorkomen moesten we wel ingrijpen: we hebben drie poezen laten steriliseren, en uiteindelijk voor alle kleintjes een goed huis gevonden. Sindsdien houden we het kattenbestand in de buurt goed onder controle met soms een sterilisatie actie en regelmatige wormenkuren.


Sinds wij het huisje in 2007 kochten is Griekenland door diepe dalen gegaan: eerst de financiële crisis, door de strenge bezuinigingen kwam de economie tot stilstand en zijn veel mensen in armoede beland. Toen kwam Corona, met strenge lockdowns, twee jaar met veel te weinig inkomsten uit toerisme. Tot overmaat van ramp mislukte ook twee jaar achter elkaar de olijvenoogst, voor veel families een financieel drama. En nu weer de oorlog in Oekraïne met zware prijsstijgingen en onzekere toekomstverwachtingen.. Er heerst echt armoede, vooral in de steden, veel jongeren verlaten het land. De dagelijkse boodschappen zijn duur, maar uit eten gaan is nog steeds heel betaalbaar. En voor wat het toerisme betreft kunnen we u verzekeren: de Griekse gastvrijheid heeft er niet onder geleden: gasten zijn welkomer dan ooit! 


 een you tube filmpje over Platania en omgeving

zelf gemaakt actiefilmpje van wild zwijn en kat op 't landje naast ons pad.

Een klein deel van de oogst oktober 2022: we hadden zeker 5 kilo olijven om in te maken, 5 kilo walnoten, heel veel granaatappels, mandarijnen, kweeperen en welgeteld 1 kaki. De laatste appels en druiven zijn inmiddels verwerkt tot appelmoes, chutney, sap en druivenlikeur. In februari 2023 hebben we die appelmoes en chutney opgegeten, de olijven staan in een bak met zeezout om de bitterheid kwijt te raken, pas in april kunnen we die verder verwerken. 

Twee weken februari waren bijzonder: we begonnen met sneeuw en koude nachten, maar de temperaturen werden steeds beter. Ik heb zelfs een keer in zee gelegen, het water was toen al zo'n 11 graden.. Elke dag ontbijten met vers sinaasappelsap, de bomen hangen nog steeds vol! 

Drie weken in april/mei: het voorjaar in al zijn pracht! Wel een koel voorjaar, regelmatig een buitje, temperaturen tot maximaal 20 graden, mooie wolkenluchten. Elke avond toch nog even het kacheltje aan.. Mooi weer om in de tuin te werken: gras maaien, veel distels en boterbloemen uit de bloemenborders gehaald, bloemen gezaaid en nog veel meer. Een oude olijfboom gesnoeid met hulp van de plaatselijke imker. Zeewater nog steeds fris: net 15 graden.

Eerste week met twee broers, wanneer doe je dat? Dan een dag voor me zelf in Thessaloniki, heerlijke stad, doet ons altijd aan Parijs denken. Vervolgens twee weken met Marieke: de tuin verder verzorgd, aantal bomen met witkalk behandeld tegen zonneschade en larven van de tsitsika. De natuur in om kritama (zeevenkel) en tsitsirafla (jonge scheuten van wilde pistachebomen) te plukken en in te maken, jam en chutney gemaakt van rijpe mispels, de olijven ingemaakt, citroenen verwerkt tot limoncello voor in de zomer!

We wensen al onze gasten de komende maanden een heerlijk verblijf in villa Platania!

Zomer 2023, in twee weken tijd 3 hittegolven, 2 dagen met 40 graden. Platania kent gelukkig wel koele nachten, meestal daalt de temperatuur tot 20 graden en is de tuin in de ochtend kletsnat van de dauw. Het gras bleef dan ook groen, mede door slim te maaien: niet te kort, variatie in lengte en begroeiing. Goede appeloogst, ook al de eerste druiven, maar de combinatie van een koel voorjaar en een hete zomer is niet goed voor olijven, pruimen en walnoten. Dit jaar zal de Pilion geen olijvenoogst hebben en het is nog maar de vraag of de druivenoogst een succes wordt.

Ons Griekse huisje ligt aan de voet van de heuvels, hier begint een bijzonder natuurgebied. Langs onze tuin loopt in het voorjaar een stroompje, veel dieren gebruiken het als pad om de boomgaard van onze buren te bezoeken. Op een avond heb ik er wat water in laten lopen, wat visafval neergegooid en een wildcamera neergezet.

Dat leverde in volgorde van opkomst de volgende dieren op: als eerste een vos (met de kop van een makreel in zijn bek), een steenmarter, een das, een familie zwijnen (alles bij elkaar zeker 10 foto's) en de hond van de buren. De volgende avond had ik nog meer zwijnenfoto's en een Oost-Europese egel (aanmerkelijk groter dan het West-Europese soort). Opmerkelijk genoeg waren er geen katten in beeld gekomen.

Regelmatig zaten we 's avonds oog in oog met een jonge bosuil op een tak van de kersenboom. Een van de ouders kwam het jong (m/v) dan wat later halen voor jachtles. 

Ook deze zomer wordt Griekenland weer geteisterd door bosbranden, vaak een combinatie van hitte, harde wind en zorgeloosheid, soms is ook criminaliteit in het spel. Voor onze directe omgeving is er weinig gevaar, geen dennenbossen of droog kreupelhout. Maar het is triest om te zien dat elk jaar weer zoveel hectares, samen met huizen en dieren, verbranden.


Maar begin september ontdekten we dat het ook nadelen heeft om een tuin aan de voet van de heuvels te hebben. In 30 uur regende het evenveel als normaal in een heel jaar en al dat water stroomde tegelijk de heuvels af. Onze tuin veranderde in een woeste stroom, tuinmuurtjes gingen om, het schuurtje werd bijna vermorzeld. Zie het filmpje hiernaast dat gemaakt is door stoere vrienden (vergeet niet het geluid aan te zetten..). Ons huis heeft het gelukkig goed doorstaan, nu snappen we eens te meer waarom het op zo'n verhoging is gebouwd. Maar de Pilion is zwaar getroffen: wegen en bruggen zijn weggeslagen, veel huizen zijn ondergelopen, honderden auto's zijn in zee terechtgekomen of vernield. Het duurde een week voordat de elektriciteit hersteld was, weer een week later was er pas water. 

Wij hebben zelf eind september ons huisje bezocht voor de eerste damage control (en oogsten van de laatste appels en druiven, verse kweeperen, mandarijnen en granaatappels): deze winter zullen we zeker 40 cm puin en modder moeten verwijderen en afspraken maken om de hekken te herstellen. Naar verwachting kunnen we dan in het voorjaar 2024 de tuin weer enigszins op orde hebben. Wel zullen we er rekening mee moeten houden dat dit soort stormen normaal worden door de klimaatverandering, we zullen dan ook wat aanpassingen moeten doen om betere doorstroom van regenwater te krijgen.

Een huis in Griekenland? Never a dull moment!


E-mailen
Bellen
Map