Welkom
Het huis
De tuin
De Pilion
Over de reis
Diaserie
Links
Verhalen..

INSPIRATIE.

Eigenlijk puur toeval dat we 24 jaar geleden op dit plekje terechtkwamen. Er moeten duizenden van dit soort mooie stukjes Griekenland zijn, met ongetwijfeld even bijzondere natuur en gastvrije mensen. Waarom vinden we het hier dan zo speciaal? Hieronder vindt u zo maar wat verhaaltjes, van ons zelf, uit het gastenboek of iets uit het dorp. We zullen deze pagina's regelmatig verversen, als we weer eens iets inspirerends horen of zien..

Het mooie van zo'n plekje in een authentiek deel van Griekenland is dat je zo'n dorpje echt leert kennen, met het leven door de seizoenen heen. Je leert omgaan met het grillige klimaat van dit stukje Griekenland, maar deelt ook lief en leed met de buren: huwelijken, geboortes, maar ook overlijden. Nog steeds missen we onze buurvrouw die zes jaar geleden overleed.

In 2008 werd Griekenland keihard geraakt door de financiële crisis. Het land werd onder curatele gesteld en moest gigantisch bezuinigen op overheidsuitgaven en pensioenen. De economie kwam daardoor helemaal tot stilstand en is daar nog lang niet van hersteld: er heerst echt armoede en er is grote jeugdwerkeloosheid. Opvallend is echter dat de gastvrijheid van het Griekse volk er niet onder geleden heeft: toeristen zijn welkomer dan ooit! 

Het eigendom van zo'n woning en tuin betekent wel dat de vakanties er opeens anders uitzien: er valt altijd wel wat te klussen! In het voorjaar organiseer ik dan ook elk jaar een reisgezelschap van vrienden, collega's of familie om een weekje de handen uit de mouwen te steken.Telkens levert dit een heerlijke week op, waarbij 's ochtends een projectje wordt aangepakt (bouwen van een schuurtje, schilderen van de buitenboel, vernieuwen van de badkamer e.d.). 's middags bezoeken we mooie plekjes, gaan we naar het strand, wandelen we door de natuur. In de avond gaan we uit eten in een van de lokale taverna's met eerlijk Grieks eten. Of we gaan zelf BBQ'en met verse vis..

 Al sinds jaar en dag woont er een familie half wilde katten in onze tuin met elk jaar  minstens één nest kleintjes. Heel leuk en aardig allemaal, maar doorgaans overleven deze kleintjes de harde winter op de Pilion niet.. Acht jaar geleden liep het echter uit de hand. In de zomer was er een moederpoes die voor 5 kleintjes zorgde en weer zwanger was! Dat zou betekenen dat ze met 9 kleintjes de winter in zou moeten. Om een drama te voorkomen moesten we wel ingrijpen: we hebben drie poezen laten steriliseren, en uieindelijk voor alle kleintjes een goed huis gevonden. Dit hebben we allemaal kunnen doen dankzij de vrijwilligers van PAWS die proberen dergelijk dierenleed op de Pilion enigszins te verlichten!

Overigens woont nu een van die kleintjes al weer 8  jaar bij ons in Den Haag: Ella.

Sinds die zomer blijven we het kattenbestand in onze tuin netjes bijhouden, met van tijd tot tijd wormenkuren en soms een sterilisatie-actie..

In de zomervakantie van 2014 besloten we van allerlei overtollige bouwmaterialen, cement, zand, water en zweet een steenoven te bouwen. In mei 2015 hebben we 'm afgemaakt en uitgeprobeerd: een heerlijke manier om een smakelijke groenteschotel te bereiden, echt slowfood!

De Griekse natuur blijft onvoorspelbaar. Veel mensen denken dat het klimaat in Griekenland zo mild is, maar inmiddels weten we beter: in dit deel van Griekenland heerst een landklimaat. Koude winters, kletsnatte periodes in voor- en najaar, maandenlange hitte en droogte in de zomer: de natuur heeft hier heel wat te verduren. Zo proberen we al jaren kiwi's te planten, maar telkens volgde er dan een periode met extreme regenval of droogte..

Door de vele regenval was het betonplaatje bij de buitendouche verzakt en was er een modderpoel ontstaan. In de zomer van 2015 hebben we een mooi terrasje aangelegd:

minstens zo onvoorspelbaar als het weer: soms zie je opeens telkens dolfijnen in zee!

In sommige jaren is de oogst aan appels, olijven en walnoten overvloedig, andere jaren lukt er niets.. Inmiddels zijn we experts geworden in het inmaken van onze eigen olijven, bedenken van allerlei recepten met appels, mispels, walnoten, granaatappels en citroenen, maken van likeur van allerlei producten uit de Griekse natuur, plukken van speciale plantjes voor in de salade. Elk jaar gooien we lukraak wat bloemzaadjes in de borders met soms verrassende resultaten. Zo zijn de afrikaantjes inmiddels uitgegroeid tot woekeraars van anderhalve meter, tot 5 tuinen verder worden ze gesignaleerd! Ze hebben de aardbeien verdreven, dat is dan weer minder..

En zo ziet Platania er opeens uit in de tweede week van januari 2017: tot -8 graden, wegen niet meer berijdbaar. Platania is van de buitenwereld afgesloten. Dankzij een goede houtkachel blijft het behaaglijk in het huisje.Zo'n strenge winter komt hier maar eens in de 40 jaar voor.. Gelukkig maar, want de gevolgen voor de natuur zijn groot: de sinaasappels en citroenen vallen bevroren van de bomen, kiwi's en avocado's overleven het niet en het zal zeker twee jaar duren voor de citroenbomen enigszins zijn hersteld. Maar de rozen hebben er nog nooit zo mooi bijgestaan, ook de olijfbomen en de pruim zitten vol vruchten! 

Een kudde wilde zwijnen besluit daarna onze tuin om te ploegen, vooral het grasveld verandert in een zandvlakte vol kuilen.. Tijd om het hek te verstevigen (eigenlijk moet er een nieuw hek om de hele tuin, maar dat wordt nog even sparen), we egaliseren de bodem en zaaien opnieuw gras in. Nu zie je pas hoe belangrijk zo'n bodembedekker is, in korte tijd spoelt veel goede grond weg,

Februari 2018 gaat de geschiedenis in als de maand met de meeste regenval sinds mensenheugenis. Wegen en paadjes worden rivieren, tuinen veranderen spontaan in zwembaden. In ons schuurtje staat 10 centimeter water, het komt werkelijk van alle kanten. We hebben een aannemertje uit het dorp in januari opdracht gegeven de woekerende bamboe uit de achtertuin met wortel en al weg te halen, daarna heeft hij nieuwe grond gestort. Maar door de vele stortregens spoelt die grond net zo hard weer weg, komt in de rivier terecht en stroomt de zee in. Daar vormt het vele zand uit de heuvels zelfs een nieuw eiland in de haven (compleet met Griekse vlag).. Onze voorjaarsvakantie bestaat dan ook vooral uit damage control: zorgen dat er niet nog meer grond wegspoelt, muurtjes aanleggen, modderen..

Gelukkig is het droog bij het prachtige carnavalsfeest in Milina: geweldig om een keer mee te maken!

We worden geïnterviewd voor de herfstuitgave van het Griekenland Magazine: over hoe we het huisje hebben gevonden. Of beter gezegd: hoe het huisje ons heeft gevonden..

Begin maart besluiten 3 grote populieren er in een vliegende storm bij te gaan liggen, waarbij de wortels een stuk nieuwe muur meenamen.. We hadden al besloten deze bomen te laten omhakken, maar omdat het terrein veel te nat was werd deze klus uitgesteld tot later in het voorjaar. Inmiddels is de schade weer hersteld en is de relatie met onze aannemer er alleen maar beter op geworden! Hij mag nu ook de oude stenen put restaureren.

 

November 2019: voor het eerst in november op ons plekje. Prachtig weer, we kunnen zelfs nog zwemmen. De olijfoogst is door de veel te droge herfst matig. Wel hebben we veel walnoten en granaatappels, mandarijnen mogen we bij de buren plukken. De eerste sinaasappels zijn al rijp, maar de oogst zal deze winter matig zijn.

Zwemmen bij Kastri, uitzicht op Skiathos: eind november, het zeewater is nog 20 graden!

Begin maart 2020 is onze aannemer begonnen met het nieuwe hek om de tuin. Dankzij de milde winter schiet het lekker op. De lente is vroeg dit jaar, overal staan bloemen. Buurman Yorgos leert ons olijfbomen snoeien. Dankzij het nieuwe hek kunnen de wilde zwijnen niet meer in onze tuin, wel horen we ze 's nachts op het pad zoeken naar gevallen appels en walnoten. We kunnen de tuin nu echt mooi gaan maken en allerlei struiken en bloemen planten! Helaas mislukt de olijvenoogst op ons stukje Pilion, een drama voor de buren..

 

Net begon Griekenland net op te krabbelen uit de economische crisis, maar toen kwam daar de Corona-crisis overheen. In een maand tijd worden alle boekingen door touroperators gecanceld, half maart 2020 worden hotels en restaurants gesloten. Door een tijdige strenge lockdown is Griekenland nauwelijks geraakt door Corona, we zijn vol respect voor de eengezindheid en discipline van de Grieken in deze moeilijke tijd!  Begin juli is het toerisme weer op gang gekomen, Griekenland heeft echt zijn best gedaan overal goede voorzorgsmaatregelen te treffen: wij zijn zelf 2 keer getest op vliegvelden, in juni en in september. Maar omdat men nog niet echt kennis heeft gemaakt met de gevolgen van het virus, zagen we toch een behoorlijk zorgeloze houding vooral bij jongeren in de steden. Begin oktober waren we zelf in Thessaloniki, we waren verbijsterd dat duizenden jongeren heerlijk aan het feesten waren, zonder enige afstand te houden.

 In november is Griekenland dan ook echt geraakt door het virus. Er volgt een tweede strenge lockdown, die tot ver in het voorjaar duurde. Nu wordt er volop gevaccineerd en wordt Griekenland langzaam aan weer een veilige bestemming, U zult merken dat veel Grieken de lockdown periodes goed hebben gebruikt om hun accomodaties op te pimpen, wij hebben dat in elk geval wel gedaan! 

 

In december overleed onze buurman Kostas, 93 jaar oud. Zijn tuin en zijn kinderen waren zijn grote liefdes, wij zullen deze lieve man heel erg missen.

De zomer van 2021 is ongekend droog en heet, we zijn blij met de airco in de slaapkamer. Marieke schildert een slaapkamer, ik vernieuw de BBQ. Ook dit jaar is de olijfoogst op dit stukje Pilion matig, terwijl Grieken deze inkomsten juist zo hard nodig hebben.. Maar de appeloogst is beter dan ooit!

 

 Nu onze tuin eindelijk zwijnvrij is kunnen we echt experimenteren met ecologisch beheer. We streven naar een natuurlijk ecosysteem volgens de principes van permacultuur, zoveel mogelijk gebruik makend van de kracht van de natuur zelf. Dat klinkt misschien zweverig, maar het eerste resultaat is er al: door heel beperkt te maaien is vooral de achtertuin na een extreem hete en droge zomer een oase van groen, zelfs eind augustus nog een paradijs voor bijen en vlinders. Het gras hoefde niet gesproeid te worden, het bleef uit zichzelf zo groen. Het rechterstuk heb ik net gemaaid, maar zo lang gehouden dat de groei er in blijft.

 Oktober 2021: een frisse maand, we hebben maar een paar keer kunnen zwemmen. Wel goed weer om in de tuin te werken: snoeien, planten van nieuwe bomen (een amandel- en een laurierboom) en klimplanten voor langs het hek. Inmaken van olijven (niet veel dit jaar, wel goede kwaliteit), oogsten van walnoten, mandarijnen, granaatappels en appels. Met een sappan maken we liters appel- en druivensap.

 Door alle gestegen kosten in Griekenland moeten we besluiten voor het eerst in 14 jaar de prijzen voor ons plekje te verhogen: 350 euro per week in het hoogseizoen, 300 euro daarbuiten. Voor boekingen tot 2 weken vragen we extra 40 euro voor de schoonmaak. 

Helaas steekt Corona in najaar 2021 weer de kop op. Een nieuwe lockdown ligt niet voor de hand, maar het zal weer een zware winter worden voor de Grieken, mede door de stijgende prijzen voor brandstof en etenswaren. We wensen iedereen desondanks een goede winter: Καλό χειμώνα!

VILLA PLATANIA