Welkom
Het huis
De tuin
De Pilion
Over de reis
Diaserie
Links
Verhalen..

 

INSPIRATIE.

Eigenlijk puur toeval dat we 23 jaar geleden op dit plekje terechtkwamen. Er moeten duizenden van dit soort mooie stukjes Griekenland zijn, met ongetwijfeld even bijzondere natuur en gastvrije mensen. Waarom vinden we het hier dan zo speciaal? Hieronder vindt u zo maar wat verhaaltjes, van ons zelf, uit het gastenboek of iets uit het dorp. We zullen deze pagina's regelmatig verversen, als we weer eens iets inspirerends horen of zien..

Het mooie van zo'n plekje in een authentiek deel van Griekenland is dat je zo'n dorpje echt leert kennen, met het leven door de seizoenen heen. Je leert omgaan met het grillige klimaat van dit stukje Griekenland, maar deelt ook lief en leed met de buren: huwelijken, geboortes, maar ook overlijden. Nog steeds missen we onze buurvrouw die zes jaar geleden overleed. 

In het voorjaar organiseer ik elk jaar een reisgezelschap van vrienden, collega's of familie om een weekje te klussen aan huis en tuin. Telkens levert dit een heerlijke week op, waarbij 's ochtends een projectje wordt aangepakt (bouwen van een schuurtje, schilderen van de buitenboel, vernieuwen van de badkamer e.d.). 's middags bezoeken we mooie plekjes, gaan we naar het strand, wandelen we door de natuur. In de avond gaan we uit eten in een van de lokale taverna's met eerlijk Grieks eten. Of we gaan zelf BBQ'en met verse vis..

 Al sinds jaar en dag woont er een familie half wilde katten in onze tuin met elk jaar  minstens één nest kleintjes. Heel leuk en aardig allemaal, maar doorgaans overleven deze kleintjes de harde winter op de Pilion niet.. Zes jaar geleden liep het echter uit de hand. In de zomer was er een moederpoes die voor 5 kleintjes zorgde en weer zwanger was! Dat zou betekenen dat ze met 9 kleintjes de winter in zou moeten. Om een drama te voorkomen moesten we wel ingrijpen: we hebben drie poezen laten steriliseren, en uieindelijk voor alle kleintjes een goed huis gevonden. Dit hebben we allemaal kunnen doen dankzij de vrijwilligers van PAWS die proberen dergelijk dierenleed op de Pilion enigszins te verlichten!

Overigens woont nu een van die kleintjes al weer 6  jaar bij ons in Den Haag: Ella.

Sinds die zomer blijven we het kattenbestand in onze tuin netjes bijhouden, met van tijd tot tijd een sterilisatie-actie..

In de zomervakantie van 2014 besloten we van allerlei overtollige bouwmaterialen, cement, zand, water en zweet een steenoven te bouwen. In mei 2015 hebben we 'm afgemaakt en uitgeprobeerd: een heerlijke manier om een smakelijke groenteschotel te bereiden, echt slowfood!

De Griekse natuur blijft onvoorspelbaar. Veel mensen denken dat het klimaat in Griekenland zo mild is, maar inmiddels weten we beter: in dit deel van Griekenland heerst een landklimaat. Koude winters, kletsnatte periodes in voor- en najaar, maandenlange hitte en droogte in de zomer: de natuur heeft hier heel wat te verduren. Zo proberen we al jaren kiwi's te planten, maar telkens volgde er dan een periode met extreme regenval of droogte..

 Door de vele regenval was het betonplaatje bij de buitendouche verzakt en was er een modderpoel ontstaan. In de zomer van 2015 hebben we een mooi terrasje aangelegd:

minstens zo onvoorspelbaar als het weer: soms zie je opeens telkens dolfijnen in zee!

In sommige jaren is de oogst aan appels, olijven en walnoten overvloedig, andere jaren lukt er niets.. Inmiddels zijn we experts geworden in het inmaken van onze eigen olijven, bedenken van allerlei recepten met appels en citroenen, maken van likeur van allerlei producten uit de Griekse natuur, plukken van speciale plantjes voor in de salade. Elk jaar gooien we lukraak wat bloemzaadjes in de borders met soms verrassende resultaten. Zo zijn de afrikaantjes inmiddels uitgegroeid tot woekeraars van anderhalve meter, tot 5 tuinen verder worden ze gesignaleerd! Ze hebben de aardbeien verdreven, dat is dan weer minder..

En zo ziet Platania er opeens uit in de tweede week van januari 2017: tot -8 graden, wegen niet meer berijdbaar. Platania is van de buitenwereld afgesloten. Dankzij een goede houtkachel blijft het behaaglijk in het huisje.Zo'n strenge winter komt hier maar eens in de 40 jaar voor.. Gelukkig maar, want de gevolgen voor de natuur zijn groot: de sinaasappels en citroenen vallen bevroren van de bomen, kiwi's en avocado's overleven het niet en het zal zeker twee jaar duren voor de citroenbomen enigszins zijn hersteld. Maar de rozen hebben er nog nooit zo mooi bijgestaan, ook de olijfbomen en de pruim zitten vol vruchten! 

Een kudde wilde zwijnen besluit daarna onze tuin om te ploegen, vooral het grasveld verandert in een zandvlakte vol kuilen.. Tijd om het hek te verstevigen (eigenlijk moet er een nieuw hek om de hele tuin, maar dat wordt nog even sparen), we egaliseren de bodem en zaaien opnieuw gras in. Nu zie je pas hoe belangrijk zo'n bodembedekker is, in korte tijd spoelt veel goede grond weg,

Februari 2018 gaat de geschiedenis in als de maand met de meeste regenval sinds mensenheugenis. Wegen en paadjes worden rivieren, tuinen veranderen spontaan in zwembaden. In ons schuurtje staat 10 centimeter water, het komt werkelijk van alle kanten. We hebben een aannemertje uit het dorp in januari opdracht gegeven de woekerende bamboe uit de achtertuin met wortel en al weg te halen, daarna heeft hij nieuwe grond gestort. Maar door de vele stortregens spoelt die grond net zo hard weer weg, komt in de rivier terecht en stroomt de zee in. Daar vormt het vele zand uit de heuvels zelfs een nieuw eiland in de haven (compleet met Griekse vlag).. Onze voorjaarsvakantie bestaat dan ook vooral uit damage control: zorgen dat er niet nog meer grond wegspoelt, muurtjes aanleggen, modderen..

Gelukkig is het droog bij het prachtige carnavalsfeest in Milina: geweldig om een keer mee te maken!

Half juni waren we er weer (voor het eerst in juni, we zitten niet meer vast aan de schoolvakanties!): wat is de achtertuin mooi geworden! Er valt nog steeds de nodige regen, maar nu zijn de temperaturen overdag tenminste aangenaam ('s nachts koelt het nog af tot 10 graden).

Daarna wordt het snel warmer, aangenaam weer om in de tuin te werken: grasmaaien, snoeien, de eerste appels zijn rijp voor consumptie!

We worden geïnterviewd voor de herfstuitgave van het Griekenland Magazine: over hoe we het huisje hebben gevonden. Of beter gezegd: hoe het huisje ons heeft gevonden..

 Door de vele regens in het voorjaar is de olijvenoogst op de hele Pilion mislukt, gelukkig hebben we veel walnoten, mandarijnen en appels. We maken onze eigen granaatappellikeur voor in de winter en leggen een grote houtvoorraad aan voor als we er in februari zijn. Het ziet er naar uit dat we een grote sinaasappeloogst tegemoet gaan! Het huis is klaar voor de winter..

Begin maart besluiten 3 grote populieren er in een vliegende storm bij te gaan liggen, waarbij de wortels een stuk nieuwe muur meenamen.. We hadden al besloten deze bomen te laten omhakken, maar omdat het terrein veel te nat was werd deze klus uitgesteld tot later in het voorjaar. Inmiddels is de schade weer hersteld en is de relatie met onze aannemer er alleen maar beter op geworden! Hij mag nu ook de oude stenen put restaureren.

 

Inmiddels, zomer 2019, is alle schade hersteld, maar het zal nog wel een jaartje duren voor de achtertuin is bijgekomen van het geweld.. De moerbei en een oude appelboom hebben het niet overleefd, maar de nieuwe aanplant van oleanders, vijgenbomen, een abrikoos, een kaki, een jonge citroen en een perenboom doen het vooralsnog prima!

November 2019: voor het eerst in november op ons plekje. Prachtig weer, we kunnen zelfs nog zwemmen. De olijfoogst is door de veel te droge herfst weer slecht, een drama voor onze buren.. Wel hebben we veel walnoten en granaatappels, mandarijnen mogen we bij de buren plukken. De eerste sinaasappels zijn al rijp, maar de oogst zal deze winter matig zijn.

Zwemmen bij Kastri, uitzicht op Skiathos: eind november, het zeewater is nog 20 graden!

Begin maart 2020 is onze aannemer begonnen met het nieuwe hek om de tuin. Dankzij de milde winter schiet het lekker op. De lente is vroeg dit jaar, overal staan bloemen. Buurman Yorgos leert ons olijfbomen snoeien.

In 2008 werd Griekenland keihard geraakt door de financiële crisis. Het land werd onder curatele gesteld en moest gigantisch bezuinigen op overheidsuitgaven en pensioenen. De economie kwam daardoor helemaal tot stilstand en is daar nog lang niet van hersteld: er heerst echt armoede en er is grote jeugdwerkeloosheid. Opvallend is echter dat de gastvrijheid van het Griekse volk er niet onder geleden heeft: toeristen zijn welkomer dan ooit!

Maar nu komt daar de Corona-crisis overheen. In een maand tijd worden alle boekingen door touroperators gecanceld, half maart worden hotels en restaurants tot ergens in de zomer gesloten. Niemand weet hoe en wanneer dit gaat eindigen maar duidelijk is wel dat 2020 een dramatisch jaar wordt voor Griekenland. Hoe het ook zij: ons huisje staat klaar voor u, en mocht de vakantie om welke reden dan ook niet door gaan, dan krijgt u van ons altijd uw betaling terug!

VILLA PLATANIA