Welkom
Het huis
De tuin
De Pilion
Over de reis
Diaserie
Links
Verhalen..

 Inspiratie..

 Eigenlijk puur toeval dat we 25 jaar geleden hier terecht kwamen.   Hoe  komt het dat we dit plekje zo bijzonder vinden?Er zijn   ongetwijfeld 1000 van dit soort stukjes Griekenland, met even mooie   natuur en hartelijke mensen. Hieronder een poging onze ervaringen   te beschrijven, elke keer als we iets inspirerends beleven zullen we   dat hier melden.

 Het mooie van zo'n plekje in een authentiek deel van Griekenland is   dat je zo'n dorpje echt leert kennen, met het leven door de seizoenen   heen. Je leert omgaan met het grillige klimaat van dit   stukje Griekenland, maar we leren ook elke keer meer over de bijzondere natuur van de Pilion. We delen ook lief en leed met de buren: huwelijken, geboortes, maar ook overlijden. Nog steeds missen we onze lieve buurman Kosmas die 2 jaar geleden overleed. 

We hebben maar al te goed gezien hoe In 2008 Griekenland keihard is geraakt door de financiële crisis. Het land werd onder curatele gesteld en moest gigantisch bezuinigen op overheidsuitgaven en pensioenen. De economie kwam daardoor helemaal tot stilstand en is daar nog lang niet van hersteld: er heerst echt armoede en er is grote jeugdwerkeloosheid. Opvallend is echter dat de gastvrijheid van het Griekse volk er niet onder geleden heeft: gasten zijn welkomer dan ooit! 

Klusvakanties..

 Het eigendom van zo'n woning en tuin betekent wel dat de vakanties   er opeens anders uitzien: er valt altijd wel wat te klussen! In het   voorjaar organiseer ik dan ook elk jaar een reisgezelschap van   vrienden, collega's of familie om een weekje de handen uit de   mouwen te steken. Telkens levert dit een heerlijke week op, waarbij 's   ochtends een projectje wordt aangepakt (bouwen van een schuurtje,   schilderen van de buitenboel, vernieuwen van de badkamer e.d.). 's   middags bezoeken we mooie plekjes, gaan we naar het strand of   wandelen. In de avond gaan we uit eten in een lokale taverna met   eerlijk Grieks eten. Of we gaan zelf BBQ'en met verse vis..

De Griekse natuur blijft onvoorspelbaar. Veel mensen denken dat het klimaat in Griekenland zo mild is, maar inmiddels weten we beter: in dit deel van Griekenland heerst een landklimaat. Koude winters, kletsnatte periodes in voor- en najaar, maandenlange hitte en droogte in de zomer: de natuur heeft hier heel wat te verduren!  Dit verklaart ook dat werkelijk elk jaar anders is in onze grote tuin: soms hebben we een overvloedige oogst aan appels, pruimen, sinaasappels en olijven, het volgend jaar lukt er niets..  

 De afgelopen jaren werd onze tuin geteisterd door wilde zwijnen.   Inmiddels hebben we een goed hek en kunnen we echt   experimenteren met ecologisch beheer. We streven naar een   natuurlijk ecosysteem volgens de principes van permacultuur, zoveel   mogelijk gebruik makend van de kracht van de natuur zelf. Dat klinkt   misschien zweverig, maar het eerste resultaat is er al: door heel   beperkt te maaien is vooral de achtertuin na een extreem hete en   droge zomer een oase van groen, zelfs eind augustus nog een paradijs voor bijen en vlinders. Het gras hoefde niet gesproeid te worden, het bleef uit zichzelf zo groen. Het rechterstuk op de foto heb ik net gemaaid, maar zo lang gehouden dat de groei er in blijft.

 Katten..

 Al sinds jaar en dag woont er een familie   half wilde katten in onze tuin met elk jaar   minstens één nest kleintjes. Heel leuk en   aardig allemaal, maar doorgaans over-   leven deze kleintjes de harde winter op de   Pilion niet.. Acht jaar geleden liep het   echter uit de hand. In de zomer was er   een moederpoes die voor 5 kleintjes   zorgde en weer zwanger was! Dat zou   betekenen dat ze met 9 kleintjes de         winter in zou moeten. Om een drama te     voorkomen moesten we wel ingrijpen: we   hebben drie poezen laten steriliseren, en   uiteindelijk voor alle kleintjes een goed   huis gevonden. Regelmatig zorgen we   voor wormenkuren en vlooienspul, met   soms een sterilisatie actie.

 

 

 Winter..

 En zo ziet Platania er opeens uit in de   tweede week van januari 2017: tot -8   graden, wegen niet meer berijdbaar.   Platania is van de buitenwereld   afgesloten. Dankzij een goede hout-   kachel blijft het behaaglijk in huis.Zo'n   strenge winter komt hier maar eens in   de 40 jaar voor.. Gelukkig maar, want de   gevolgen voor de natuur zijn groot:   de sinaasappels en citroenen vallen   bevroren van de bomen, kiwi's en   avocado's overleven het niet en het   zal zeker twee jaar duren voor   de citroenbomen enigszins zijn hersteld.   Maar de rozen hebben er nog nooit zo   mooi bijgestaan, ook de olijfbomen en de   pruim zitten vol vruchten! Ook in 2019   hebben we ingesneeuwd gezeten.

 

 Feesten

 Dit moet je een keer meegemaakt hebben: carnaval in   Griekenland! Hier een beeld van de optocht in Milina.   Maar ook de Paasweek in landelijk Griekenland is een   bijzondere ervaring. Elke dag kent zijn eigen rituelen en   wordt er toegewerkt naar de climax in de Paasdienst,   met vuurwerk en feestelijk eten (als je van vlees houdt   tenminste). De kunst is om met je brandende paas-   kaars thuis te komen en daarmee een kruis boven de   voordeur te maken. In 2022 is dat weer gelukt!

Maar ook Maria Hemelvaart (15 augustus) is een belangrijke feestdag, evenals Onafhankelijkheidsdag op 25 maart en Ochi dag op 28 oktober. Daarnaast kent elk dorp en elk klooster zijn eigen feestdagen. 

  We worden in 2018 geïnterviewd voor de herfstuitgave     van het Griekenland Magazine: over hoe we het huisje hebben   gevonden. Of beter gezegd: hoe het huisje ons heeft   gevonden..We kwamen er namelijk al 10 jaar toen de   eigenaren besloten het te verkopen en het ons als eerste aan   te bieden.

 Toen we het kochten waren huis en tuin enigszins   verwaarloosd, maar we hebben nooit ook maar een seconde   spijt gehad van onze aankoop. Natuurlijk hebben we   Griekenland nu ook van een andere kant leren kennen: met   zijn bureaucratie en ambtelijk gedoe.Wat je allemaal niet moet   doen voor je een versleten hek mag vervangen. Ook in het   dorpje zelf blijkt van alles te gebeuren, waar je als toerist   doorgaans geen weet van hebt. En toch, ondanks het feit dat   we lang geleden onze roze bril ergens op een terras hebben   laten liggen, is de liefde voor het land en zijn bewoners alleen   maar groter geworden! We blijven dan ook proberen de   Griekse taal nog beter te leren..

Net begon Griekenland op te krabbelen uit de economische crisis, toen kwam daar de Corona-crisis overheen. Begin maart 2020 gaat Griekenland in een strenge lockdown, pas in de zomer zijn toeristen weer welkom. In november is er weer een lockdown, pas juli 2021 gaan de grenzen weer open. Daarna kwam de Omicron variant, met enorme aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames, zelfs de Pilion werd geraakt. De Griekse economie is zwaar getroffen, veel jongeren verlaten het land. Nu komt daar ook nog de Oekraine crisis bij met snel stijgende prijzen voor voedsel en energie. Laten we hopen dat 2023 geen verdere verslechteringen brengt.. 

 

April 2022

Inmiddels zijn Marieke en ik gepensioneerd, gelukkig in goede gezondheid. Na twee jaar Corona beperkingen konden we nu eindelijk weer eens een hele maand april van ons huisje en de tuin genieten. We hebben hard gewerkt: veel geschilderd, de voortuin geploegd, veel struiken en bloemen geplant, de moestuin verder uitgebreid (artisjokken, rucola, sla en duindoorn geplant, naast de boerenkool), gras gemaaid enzovoorts.

De veranda is voorzien van speciale rolschermen die we vooral in de winter zullen gebruiken als extra isolatie en bescherming van het huis tegen de winterstormen. De druiven bij de veranda hebben we opgebonden aan een speciale constructie, om voor schaduw in de zomer te zorgen.

De olijvenoogst van vorige herfst hebben we de hele winter in een zoutoplossing in een vat laten staan. Nu hebben we de olijven in potten op olie gezet, met kruiden en knoflook. Ook hadden we nog voldoende walnoten over voor in allerlei gerechten.

Dit jaar hebben we geleerd om tsitsirafla te plukken, de jonge blaadjes van wilde pistachebomen. Daarmee kan je een heerlijke pittige salade maken: even opkoken, in azijn en olie met kruiden en knoflook bewaren.

Toen we begin april kwamen was de amandelboom net uitgebloesemd, daarna genoten we van de bloesem van de abrikoos, de kweepeer, de peer en de pruim.Vervolgens bloeiden de appelbomen en de kers, als laatste de sinaasappelbomen en de olijven. Altijd spannend wat de uiteindelijke oogst wordt..

Inmiddels zijn we specialisten in het inmaken van alles wat onze tuin en de Griekse natuur te bieden hebben: we gebruiken een sappan voor appel- en druivensap, maken chutney, jam en appelmoes, brouwen likeur van al het fruit dat voorhanden is. Elke keer ontdekken we weer nieuwe mogelijkheden!

 

De zee is nog koud in april (zo'n 16 graden), toch hebben we een paar keer gezwommen omdat de buiten-temperatuur zo heerlijk was. Maar zelfs zonder te zwemmen zit je hier heerlijk! En mocht de wind precies op het strand staan: binnen een half uur zit je op een ander strand aan de warmere Pagasitische golf of aan het mooie strand van Kastri. Dat is het voordeel van wonen op een schiereiland: er zijn zoveel strandjes te ontdekken.. En anders kan je altijd nog gaan wandelen in de heuvels. De oude ezelpaden worden goed bijgehouden door vrijwilligers, ook worden er regelmatig nieuwe paden toegevoegd aan het netwerk. Na al die jaren ontdekken we steeds nieuwe plekjes.

Bijna de hele maand juli 2022 waren we in Platania, de tuin staat er prachtig bij! Veel bloemen, overvloedige oogst aan appels en pruimen. Nog niet veel vakantieganger, langzaam wordt het drukker. We hebben 2 muziekavonden in het dorp bijgewoond, na 2 jaar Corona heerst er weer een vrolijke sfeer, ondanks de hoge prijzen voor benzine en dagelijkse boodschappen. De temperaturen zijn relatief mild (zeker gezien de hittegolven in de rest van Zuid-Europa), overdag zo'n 32 graden, 's avonds koelt het af tot 18 graden. De tuin is 's morgens kletsnat van de dauw. 

  

   

pruimen plukken

 

de veranda 's morgens

Buren voorzagen ons royaal van verse tomaten, courgettes, uien en komkommers, verder voorzien we een goede oogst aan druiven, granaatappels, kweeperen, appels en walnoten. Ook ligt de houtvoorraad klaar voor de winter!

Oktober 2022 bracht inderdaad een mooie oogst aan granaatappels, druiven, olijven, walnoten en mandarijnen van buurvrouw Evangelia (heeft 5 mandarijnbomen, maar de familie vindt ze te zuur..). Huis en tuin zijn winterklaar, καλο χειμονα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VILLA PLATANIA