Welkom
Het huis
De tuin
De Pilion
Over de reis
Diaserie
Links
Verhalen..

INSPIRATIE.

Eigenlijk puur toeval dat we 19 jaar geleden op dit plekje terechtkwamen. Er moeten duizenden van dit soort mooie stukjes Griekenland zijn, met ongetwijfeld even bijzondere natuur en gastvrije mensen. Waarom vinden we het hier dan zo speciaal? Hieronder vindt u zo maar wat verhaaltjes, van ons zelf, uit het gastenboek of iets uit het dorp. We zullen deze pagina's regelmatig verversen, als we weer eens iets inspirerends horen of zien..

Het mooie van zo'n plekje in een authentiek deel van Griekenland is dat je zo'n dorpje echt leert kennen, met het leven door de seizoenen heen. Je leert omgaan met het grillige klimaat van dit stukje Griekenland, maar deelt ook lief en leed met de buren: huwelijken, geboortes, maar ook overlijden. Nog steeds missen we onze buurvrouw die drie jaar geleden overleed. 

Het Griekse volk is zwaar getroffen door de economische crisis, allerlei vanzelfsprekendheden van een modern land zijn onderuit gegaan.. En hoeveel het gewone Griekse volk ook al heeft ingeleverd, de staatsschuld blijft alleen maar stijgen. Dit maakt de toekomst van Griekenland nog steeds onzeker. Wat wij u echter kunnen garanderen is dat het gastvrije Griekse volk door deze crisis niet is veranderd: gasten zijn welkomer dan ooit! Juist nu is het belangrijk om Griekenland en haar bewoners niet in de steek te laten.

In de zomer van 2017 las ik Adults in the room van Yanis Varoufakis die in 2015 zeven maanden minister van Financien was in Griekenland. Een zeer leesbaar boek over de crisis in Griekenland maar behoorlijk ontluisterend over zijn Europese collega's..

 In april 3 jaar geleden was ik met drie (oud) collega's in Platania. In een week tijd hebben we van materialen die al jaren in de tuin achter een olijfboom lagen een schuurtje gebouwd waar we al het tuinmateriaal in kwijt kunnen.  Mede dankzij het lekkere weer was het een heerlijke week en is ons boerenerfje weer wat netter geworden!

 En in april dat jaar hebben we drie keer dolfijnen gezien vanaf het strand!

na een verblijf van ruim twee weken in Villa Platania schreef een gezin ons: "Villa Platania met haar prachtige veranda voelde als een bijzonder schip in een zee van groen ! En de Pilion als een prachtige parel met haar authentieke en pure schoonheid en supervriendelijke en relaxte mensen. We kunnen jullie plek aan iedereen aanbevelen."

Al sinds jaar en dag woont er een familie half wilde katten in onze tuin met elk jaar wel een nest kleintjes. Heel leuk en aardig allemaal, maar doorgaans overleven deze kleintjes de harde winter op de Pilion niet.. Drie jaar geleden liep het echter uit de hand. In de zomer was er een moederpoes die voor 5 kleintjes zorgde en weer zwanger was! Dat zou betekenen dat ze met 9 kleintjes de winter in zou moeten. Om een drama te voorkomen moesten we wel ingrijpen: we hebben drie poezen laten steriliseren, en uieindelijk voor alle kleintjes een goed huis gevonden. Dit hebben we allemaal kunnen doen dankzij de vrijwilligers van PAWS die proberen dergelijk dierenleed op de Pilion enigszins te verlichten!

Overigens woont nu een van die kleintjes al weer 3 jaar bij ons in Den Haag: Ella.

In de zomervakantie van 2014 besloten we van allerlei overtollige bouwmaterialen, cement, zand, water en zweet een steenoven te bouwen. In mei 2015 hebben we 'm afgemaakt en uitgeprobeerd: een heerlijke manier om een smakelijke groenteschotel te bereiden, echt slowfood!

De Griekse natuur blijft onvoorspelbaar. Zo hadden we in 2014 een overvloedige appeloogst, konden we voor 't eerst granaatappels en vijgen plukken, maar hebben we afscheid genomen van de perenboom, helemaal opgegeten door de mieren.. De aardbeien zijn verdreven door de afrikaantjes, die we 4 jaar geleden ooit eens lukraak hebben gezaaid: inmiddels overwoekeren ze (hier worden ze tot wel anderhalve meter hoog) alle andere planten, zelfs 4 tuinen verder zijn ze al gesignaleerd.. 

Daarna volgde een koude, lange winter met in februari en maart extreme regenval. En daarna begint na een korte, explosieve lente de zomer: 4 maanden hitte en droogte..Iedereen denkt dat het klimaat in Griekenland zo mild is, maar inmiddels weten we beter: de natuur heeft hier echt heel wat te verduren.. Ook in november was het een maand droog en heet met als gevolg dat de nieuwe aanplant, o.a. 2 kiwi's, het niet gered heeft.

 Door de vele regenval was het betonplaatje bij de buitendouche verzakt en was er een modderpoel ontstaan. In de zomer van 2015 hebben we een mooi terrasje aangelegd:

In april vorig jaar ging ik met 3 vrienden voor een week naar Platania om de veranda te schilderen en kleine klusjes in huis en tuin te doen. Het was de week voor Grieks Pasen, een bijzondere tijd. Elke ochtend beginnen met verse sinaasappelen, lekker ontbijten en wat klussen. Dankzij het heerlijke weer hebben we 's middags vaak gezwommen of mooie wandelingen gemaakt. En van al het werk dat verricht is, hebben we nog jarenlang plezier. Theo, Paul en Jan: dank voor deze heerlijke week!

Paasversieringen!

Al snel bleek 2016 een extreem droog jaar te worden: nauwelijks sneeuw in de bergen, een voorjaar met veel te weinig regen.. Gelukkig beschikken wij over een put die zelfs in de droogste zomer voldoende water geeft om de tuin te besproeien..

In augustus hebben we ons voornamelijk beziggehouden met allerlei reparaties en het verfraaien van de tafeltennistafel. We hebben een geweldige appel- en druivenoogst, in de herfst voorzien we veel walnoten! Er zal nog flink wat regen moeten vallen, dan hebben we in oktober mooie olijven.

En we hebben dit jaar de elektriciteit in het huisje laten vernieuwen: een nieuwe stoppenkast met flink wat extra groepen en nieuwe schakelaars en bedrading! We sparen nu voor zonnepanelen.

De herfstvakantie van 2016 leverde inderdaad een overvloedige oogst op aan walnoten. De olijven vielen wat tegen, maar voldoende om de wintermaanden mee door te komen. En voor het eerst hebben we likeur gemaakt van vruchten van de aardbeienboom, groeien overal in de heuvels. Wat is de natuur op de Pilion bijzonder!

 

 

 En zo ziet Platania er opeens uit in de tweede week van januari 2017: tot -8 graden, wegen niet meer berijdbaar. Platania is van de buitenwereld afgesloten. Dankzij een goede houtkachel blijft het behaaglijk in het huisje.

Zo'n strenge winter komt hier maar eens in de 40 jaar voor.. Gelukkig maar, want de gevolgen voor de natuur zijn groot: de sinaasappels en citroenen vallen bevroren van de bomen, kiwi's en avocado's overleven het niet en het zal zeker twee jaar duren voor de citroenbomen enigzins zijn hersteld. Maar de rozen hebben er nog nooit zo mooi bijgestaan, ook de olijfbomen en de pruim zitten vol vruchten! 

Een kudde wilde zwijnen besluit onze tuin om te ploegen, vooral het grasveld verandert in een zandvlakte vol kuilen.. Tijd om het hek te verstevigen (eigenlijk moet er een nieuw hek om de hele tuin, maar dat wordt nog even sparen), we egaliseren de bodem en zaaien opnieuw gras in. Nu zie je pas hoe belangrijk zo'n bodembedekker is, in korte tijd spoelt veel goede grond weg,

En we laten een airco unit installeren in de slaapkamer, zo eentje die ook kan verwarmen in de winter..

oktober 2017 was een prachtige herfstmaand met temperaturen tot 25 graden! Het zeewater was ook nog heerlijk van temperatuur. We moesten de tuin zelfs nog sproeien, wat hoogst ongebruikelijk is in oktober..

De Pilion had eindelijk weer eens een geweldige olijvenoogst, wij hebben zo'n 10 kilo mee naar huis genomen om in te maken. Verder namen we granaatappels, walnoten en appels mee naar huis. Het huis is klaar voor de winter!

 

 

VILLA PLATANIA